Lizaki Ksylitolki AKA - 5 x 10 g / z ksylitolem

Lizaki Ksylitolki - 5 x 10 g / słodzone ksylitolem / dla diabetyków Powiększ
Wybrany produkt posiada minimum 2 lata gwarancji. Zapewniamy pełną obsługę posprzedażową, serwis i wymianę w przypadku uszkodzenia.

7,90 zł

Ilość:

W magazynie – wysyłka 24h!

Pyszne lizaki owocowe, słodzone ksylitolem. Całkowicie naturalny skład.Dzięki zastosowaniu ksylitolu jako substancji słodzącej lizaki Ksylitolki są nie tylko niskokaloryczne, ale też nie szkodzą na zęby oraz mogą być spożywane przez diabetyków. 

Numer ID: 5952

Opis produktu

Czym jest ksylitol?

W trakcie II wojny światowej Finlandia cierpiała na dotkliwy niedostatek cukru. W sytuacji braku miejscowych źródeł Finowie szukali produktu zastępczego i właśnie wtedy fińscy naukowcy po raz drugi odkryli ksylitol, niskokaloryczny cukier wytwarzany z kory brzozowej. W rzeczywistości naukowcom zajmującym się chemią organiczną znany był już od roku 1891, kiedy to po raz pierwszy wyprodukowany został przez pewnego niemieckiego chemika.

W roku 1930 ksylitol istniał już w formie oczyszczonej, ale dopiero w trakcie II wojny światowej, kiedy zabrakło cukru, naukowcy zostali zmuszeni do szukania alternatywnych słodzików i dopiero kiedy udało się ustabilizować ksylitol, stał się on praktycznym słodzikiem. W tym samym czasie naukowcy odkryli również jego niezależną od insuliny naturę (związek ten ulega przemianie w organizmie bez udziału insuliny).

W latach sześćdziesiątych ksylitol był już stosowany w Niemczech, Związku Radzieckim, Japonii i Szwajcarii jako słodzik zalecany w diecie diabetyków i jako źródło energii w kroplówkach podawanych dla pacjentów z zakłóconą tolerancją glukozy i insulinoopornością. Od tej chwili wiele innych krajów, w tym Chiny i Włochy, zaczęły wytwarzać ksylitol do użytku domowego i to z doskonałym skutkiem zdrowotnym. Ksylitol jest mało znany w Australii i USA, głównie dlatego, że dostawy taniego cukru z trzciny cukrowej powodowały, że znacznie droższy ksylitol był mniej opłacalny.

Ksylitol jest naturalną substancją, którą można również znaleźć w owocach i jarzynach włóknistych, w różnych drzewach liściastych oraz kolbach kukurydzy, na przykład w brzozie. Jest on substancją naturalną. Produkt pośredni, który pojawia się w procesie przemiany glukozy w organizmach ludzi oraz zwierząt, a także wielu roślin i mikroorganizmów. Ksylitol jest w naturalny sposób wytwarzany w naszych organizmach. Każdy z nas wytwarza go dziennie w procesie normalnego metabolizmu w ilości ok. 15 gramów. Mimo, iż ksylitol wygląda i smakuje tak samo jak cukier, na tym kończy się jego podobieństwo do pozostałych substancji.

Składniki: substancja słodząca izomalt, ksylitol, aromaty: ekstrakt owocu aceroli, koncentrat soków owocowych, barwniki: karmel, kurkumina, czerwień buraczana, betanina, chlorofilina.

Dane techniczne

Producent PHU AKA
Waga 5 x 10 g
Smak owocowe

Opinie naszych klientów

Napisz opinię

Lizaki Ksylitolki AKA - 5 x 10 g / z ksylitolem

Lizaki Ksylitolki AKA - 5 x 10 g / z ksylitolem

Pyszne lizaki owocowe, słodzone ksylitolem. Całkowicie naturalny skład.Dzięki zastosowaniu ksylitolu jako substancji słodzącej lizaki Ksylitolki są nie tylko niskokaloryczne, ale też nie szkodzą na zęby oraz mogą być spożywane przez diabetyków. 

Akceptujemy płatności Internetowe obsługiwane przez PayU