Towar dostępny na magazynie. Wysyłka 24h
Czarnuszka siewna była znana już w starożytnym Egipcie i ze względu na jej pochodzenie nazywana jest „złotem faraonów”. Czarnuszka, inaczej czarny kminek to roślina popularna głównie w Azji Zachodniej i na obszarach śródziemnomorskich. W stanie naturalnym rośnie także w Europie Południowej. Jej nasiona można spożywać w formie przyprawy, ale tłoczy się z nich także olej coraz bardziej popularny w kuchni.
Olej z czarnuszki ma lekko gorzki, intensywny korzenny zapach, a jego barwa przechodzi od miodowej do ciemnobrązowej. W kuchni może być stosowany wyłącznie na zimno, ponieważ obróbka termiczna niszczy właściwości oleju. Olej tłoczony na zimno świetnie smakuje jako dodatek do sałatek, surówek, zup, sosów, twarogów, kasz czy makaronów. Można go podawać w towarzystwie mię lub ryb oraz jako dodatek do pieczywa.